Yüksek gerilim nakil hatlarını taşıyan kuleler; elektriği kaynağından son kullanım noktasına kadar ileten kabloları taşımaktadır. Çevresel faktörlerin hatlara zarar vermemesi ve hat üzerindeki enerjinin elektromanyetik etkisinin canlılar üzerinde olumsuz sonuçlar yaratmaması için bu kuleler olabildiğince yüksek ve hava koşullarına dayanıklı metalden yapılır. Bu kulelere yıldırım düşmesi durumunda, yıldırım akımının bir kısmı toprağa giderken bir kısmı da hat boyunca taşınarak orta gerilim hatlarına ya da trafolara zarar vermektedir.
Paratoner ve yakalama çubuğu gibi yıldırımı kendi üzerine çeken ürünler; yüksek gerilim enerji nakil hatları kuleleri gibi metal kulelerin yıldırımdan korunması için uygun çözüm değildir.
Paratoner ve Franklin Çubuğu(Yakalama Çubuğu) gibi yıldırımı yakalayan sistemler bir bölgeyi yıldırıma karşı korumak için yıldırımı kendi üzerlerine çekerler. Yıldırım bu çubuklara isabet ettiğinde, diplerine bağlı olan iletken kablo ile akıma toprağa ulaşması için yön verirler. Bu yöntem ahşap, beton ya da benzer düşük iletkenliğe sahip malzemeden yapılan binalar ya da yapılar için güvenli kabul edilebilir çünkü akımın toprağa iletilirken izlediği yol genellikle en iletken yol olur ve toprağa çabuk ulaşmak için başka bir yere sıçramaz.
Enerji nakil hatlarına yıldırım düşmesini engellemek için hatlar üzerinde yıldırımı üzerine çekmesi amacıyla çelik halatlar döşenmiştir. Burada amaç yıldırımı hatlara isabet etmeden bu halatlar üzerine çekmek ve yıldırım akımını toprağa iletmektir.
Ancak; yıldırım bu halatlar yerine genellikle hatları taşıyan sivri uçlu kuleleri kendisine hedef olarak seçer.
Yıldırım bu uçlara isabet ettiğinde yıldırım akımı kule gövdesi boyunca toprağa ilerler ve bu sırada enerji nakil hattına da sıçrama yapar. Bunun sonucunda hem hatlarda patlamalar ve kopmalar olur, hem de yıldırım akımı hat boyunca ilerleyerek aşırı gerilimin ev ve iş yerlerine kadar ulaşmasına ve elektronik cihazların zarar görmesine sebep olur.
Yapılması gereken; yıldırımı enerji nakil hatlarından uzak tutmaktır.
EvoDis® Yıldırım Engelleme Sistemi ile Enerji Nakil Hatlarının Yıldırımdan Korunması
EvoDis® Yıldırım Engelleme Sistemi metal kuleleri yıldırımın olumsuz etkilerinden kurtarmak amacıyla geliştirilmiş bir üründür.
Bir yapının yıldırım darbelerine maruz kalmasının sebebi topraktan gelerek o yapı üzerine toplanan yüklerdir. EvoDis® Sistemi kule üzerindeki yükleri dağıtır ve kuleyi yıldırıma karşı "görünmez" hale getirir. Yıldırım kuleyi hedef olarak seçmeyeceği için kule ve üzerindeki tüm cihazlar yıldırım riskine karşı koruma altında olur, sahada hizmet kesintileri yaşanmaz.
Yüksek gerilim enerji nakil hatları kulelerine EvoDis® Sistemi uygulaması yapıldığında, yıldırımın kule üzerine düşmesi engellenir. Böylece yıldırım için açıkta kalan tek hedef zaten yıldırımı kendi üzerine çekmesi için kullanılan çelik halatlar olur. Yıldırım doğru yere yönlendirildiği için yıldırım akımı bu halatlar üzerinden ilerleyerek toprağa erişir ve enerji nakil hatlarına zarar vermemiş olur. Bölge enerjisiz kalmaz, ev ve iş yerlerinde elektronik cihazlar aşırı gerilime maruz kalmaz.
EvoDis® Yıldırım Engelleme Sistemi hem İTÜ yüksek gerilim laboratuvarı testlerinden, hem de saha testlerinden %100 başarı sağlamış bir yıldırımdan korunma çözümüdür. Türkiye'de ve dünyada yıldırım çeken yüzlerce kulede kullanılan EvoDis® Sistemi 10 yıldır %100 başarıyla çalışmaktadır ve bu kulelerin hiçbirine montaj tarihinden itibaren yıldırım isabet etmemiştir.
Yıldırımdan korunmanın en iyi yolu uzakta kalmaktır.
EvoDis® Yıldırım Engelleme Sistemi sizi yıldırımdan uzak tutar.
Comments